Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Прогнозиране на Титан

ТитанБлагодарение на наземни наблюдения и данни от Касини и Хюйгенс, наскоро учените направиха компютърен модел, който обяснява формирането на няколко вида метанови и етанови (C2H6) облаци на Титан.

Облаците на Титан са наблюдавани чрез близо инфрачервена спектроскопия на южния му полюс. Последните наблюдения на сондата Касини, създадена от НАСА/ЕСА/АСИ, ни предоставят облачната климатография на Титан.

Компютърният модел ни показва как са формирани облаците, какъв е атмосферния им кръговрат и произход. Модела е създаден от европейски екип, ръководен от Паскал Ренау от Сервиз де Аерономи, Университет де Версайлес Сейнт Куентин – Франция.

Този модел на климата позволява на учените да прогнозират времето за една година на Титан (30 земни години) и особено за времето, през което Касини ще работи на Сатурн.

Първите данни за облаци на Титан датират от 1980 г., благодарение на прелитанията на Вояджърите. Поради ниските температури в атмосферата (тропосферата) на луната се предполагаше, че органичните вещества, образувани в горните пластове на атмосферата ще кондензират и ще потънат в атмосферата. Предполагаше се, че и метана би кондензирал.

От тогава насам са създадени няколко едноизмерни модела на атмосферата, както и няколко сложни микрофизични симулации за прогнозиране на кондензацията на метан и етан.

ТитанСпоред тези модели облаците се формират, когато въздушни маси се охлаждат при придвижването им към полюсите. Обаче циклите на метановите облаци бяха съвсем слабо засечени.

Екипът на Ренау е комбинирал атмосферните модели и микрофизичните симулации, резултата е възможност за прогнозиране на нови метанови и етанови облаци на полюсите и особено на 40° на юг през лятото.

Прогнозите на учените се оказват верни според последните наблюдения. Наблюдаваните метанови облаци се намират на места, където въздушните течения се издигат според моделите. Те са на южния полюс на височина 20-30 км в Хедлиева клетка – вертикално циркулиращ въздух.

Титан„Облачните системи от нашите модели са наистина опростени, но те съвпадат с големите облаци на Титан.“

„Нашите модели показват формиране на облаци на места, където наистина се наблюдават облаци, но също така прогнозира облаци, които не съществуват или поне още не са били наблюдавани“ - казва Паскал Ренау.

Прогнозирането на облаците на Титан ще бъде сравнено с наблюденията от Касини и наземни телескопи през следващите години.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.