Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Метановата мистерия

ТитанМетана, даващ оранжев оттенък на огромната луна на Сатурн Титан най-вероятно идва от геологичен процес във вътрешността на спътника според американски инструмент на борда на европейската сонда Хюйгенс. Сондата откри и наличие на течен метан на повърхността.

Когато слънчевата светлина достигне до метана, той се разпада и това означава че Титан би изгубил метана си за по-малко от 100 милиона години, ако единствения механизъм за презареждане е повърхностни езера и реки. Все пак възрастта на Титан е 4,5 милиарда години, а метана си стои в атмосферата. Метановите молекули си взаимодействат с азота и при снижаването им в атмосферата стават по-тежки структури, което е причината за оранжевия оттенък. Понеже температурата на Титан е -180°С, тези структури кондензират и формират валежи.

ТитанСпоред последните проучвания и анализи на информация, източника на метан е криовулканизъм и гейзери. Явно при формирането на спътника, голямо количество метан е било затиснато в дълбините на му. При разпадане на радиоактивни изотопи и леки тектонични движения метана се затоплил и изпарил. Създало се налягане и метана избил на повърхността през цепнатини в скалите и леда. Следващата стъпка е да се открият основните вулкани на Титан. Както вече писах в предна статия, има съмнения за вулкан в южното полукълбо.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.