Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Камъни от лед

Сондата Хюйгенс изпрати само една снимка от Титан. Някои хора се чудят: „Има ли още снимки?” Те са привикнали с марсоходите, които всеки ден пращат нови снимки, понеже се движат. Хюйгенс няма механизъм за придвижване и снима само една сцена – тази, която е пред неподвижната му камера. Така, че разполагаме с една снимка, снимана един час и половина, но все пак това е много добра снимка.

Титан

Предполага се, че апарата се е приземил в речно корито. Скалите, които виждате на снимката са воден лед. Температурата на Титан е -180 °C. При тази температура Н2О е скала. То не е нито газ, нито течност, нито лед – в смисъл лесно топим лед, получен от течност. То е вещество, здраво като гранит и се държи като гранит. Речното корито най-вероятно е било образувано от течен Метан. Така, че най-вероятно сондата се намира в корито на пресъхнала река от метан. Ако тези скали са от вода, те биха потънали в метана, също както скалите потъват във водата на Земята. Скалите са твърди, а водата ги премята и те се заоблят. Скалите приличат на речни камъчета.

Има няколко загадки около тази снимка. Първата е, дали тези скали наистина са изградени от вода? Какво друго би било? Но има няколко проблема с тази интерпретация. В спектралната информация няма вода. Екипът на GSMC (Gas Chromatograph Mass Spectrometer – спектрометър на сондата Хюйгенс) още не е публикувал резултатите и не е предоставил данните, но някои хора от екипа казват, че няма отчетена вода.

Но ако има дори малко примеси във водата, те биха променили спектралния почерк. Представете си мръсен снежен бряг. Трудно е да се определи дали е снежен, защото снега е бял. Така че малко примеси биха скрили водата от спектрометъра. Другото нещо е че диелектричната константа на терена, измерена от уреда за измерване на импеданса (пълно съпротивление) не засича воден лед. Но антената на апарата се превила при приземяването, така че не сме сигурни дали уреда е калибриран правилно. Така, че не можем да изключим скалите да са от Н2O.

Плътността на Титан е 1,9 г/см3, което означава, че 50% от масата му е вода. Това е външната част на Слънчевата система. Всичко е грубо казано 50% вода. Само Йо е изключение, защото е бил дехидратиран. И водата винаги е на повърхността. Титан не е изключение.

Преди милиарди години, когато Земята се образувала, тя била разтопена. Абсолютно всичко било разтопено. И то се охладило и се образували скалите. Това бил основният източник на скали на Земята – втвърдяването на магма. Скалите на Земята са предимно силикати, изградени от стъкло – тип SiO2. Те се разтапят при много високи температури – няколко хиляди градуса. Така че след като Земята се охладила с няколко хиляди градуса, се напълнило със скали.

Мислете за Титан по същия начин. Титан се формирал много горещ – напълно разтопен. Когато се охладил с няколко хиляди градуса, половината му маса кондензирала и формирала скали. Другата половина си останала вода – пара. Тя не кондензирала преди температурата да падне до 0°C. Тогава цялата вода се втвърдила и колкото повече падала температурата, толкова по-твърда ставала тази субстанция. Така че Титан се образувал със скално ядро и ледена обвивка. За това очакваме 50% от масата на Титан, която е вода, да е на повърхността. Това ни кара да мислим, че Титан има леден слой на повърхността с дебелина няколко хиляди километра. На Титан не го наричаме океан, а мантия, защото то не е течно а твърдо.

ТитанНякои хора мислят, че може да има течна вода под сместа от метан, азот и лед, но все още очакваме повърхността да е предимно от замръзнала вода.

Титан е като Европа. Единствената разлика е, че Титан има атмосфера. За това не можем да разберем от какво са скалите освен от вода. Ако махнем атмосферата на Титан, той ще е като Галилеевите спътници – с преобладаваща ледена повърхност.

Щом не е вода какво може да е? Не знаем. Това е истинска загадка. И хората се делят на различни групи. Има хора, които казват, че скалите определено не са от вода. Когато бъдат попитани от какво са тогава, те казват, че не знаят. Най-вероятно от въглероден диоксид – СО2. Но от друга гледна точка е малко трудно да си представим че повърхността на Титан е покрита със скали от СО2, вместо вода.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.