Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Енергийните запаси на Титан

Предполагаем пейзаж на Титан.Оранжевата луна Титан на Сатурн има стотици пъти повече течни въглеводороди, отколкото всички известни нефтени и газови запаси на Земята според нови данни от космическия апарат Касини на НАСА. Въглеводородите валят от небето и се събират в огромни езера и дюни. Новите открития от проучването, ръководено от Ралф Лоренц, член на екипа на радарния инструмент от лабораторията за приложна физика към университета „Джон Хопкинс“, са публикувани в изданието от 29 януари на Гео-физически изследователски писма (Geophysical Research Letters).

Титан не само, че е покрит с материал от въглеродни съединения, той е фабрика за органични химикали. Тези химически съединения са важен елемент от разбирането на геологията и климата на Титан.

Титан прилича на Земята, но при минус 179˚С, вместо вода, на повърхността на луната текат въглеводороди, а дюните и пясъка представляват хетерополимери, наместо силикати. Терминът „хетерополимер“ е за първи път използван от Карл Сейгън през 1979 година, за да опише сложните органични молекули в сърцето на пребиотичната химия.

Касини е картографирал около 20% от повърхността на Титан с радар. Били са наблюдавани стотици езера и морета, като за около една дузина от тях се изчислява, че съдържат по повече въглеводороди, отколкото нефт и природен газ има на цялата Земя. Тъмните дюни в екваториалните региони на Титан съдържат стотици пъти повече органичен материал, отколкото всички въглища на Земята.

Образуване на хетерополимери в атмосферата на Титан.На Земята със сигурност има 130 милиарда тона земен газ – достатъчно за да осигури домакинските енергийните нужди на САЩ за 300 години. Дузина езера на Титан разполагат с по толкова енергия под формата на метан и етан.

Тези глобални изчисления са базирани предимно на наблюдения на северните полярни региони на Титан. Предполага се, че южните полярни региони са сходни, но в действителност не се знае колко течности има там. Планирани са наблюдения на региона по време на допълнителната мисия на Касини.

Учените изчисляват дълбочината на езерата на Титан, допускайки някои общи заключения относно езерата на Земята. Те са взели средната площ и дълбочина на земните езера, имайки предвид и околните възвишения. На Земята дълбочината на езерата често е 10 пъти по-малка от височината на околните възвишения.

Учените знаят, че някои езера на Титан са повече от 10 метра дълбоки, защото те изглеждат буквално катранено черни на радарните снимки. Ако бяха плитки, щеше да се вижда и дъното.

Въпросът за количеството на течности на повърхността на Титан е важен, защото метанът е силен парников газ на Титан, както и на Земята, но на Титан той е в много по-големи количества. Ако всичкото наблюдавано количество течност на Титан е метан, тогава той ще остане само няколко милиона години, защото метанът се руши в атмосферата на Титан, разпада се и отлита в космоса. Ако метанът свърши, Титан ще стане много по-студен. Учените подозират, че метанът в атмосферата на Титан идва от ядрото му, посредством криовулканични изригвания. Ако това наистина е така, значи количеството метан в атмосферата на Титан и температурата на спътника са варирали в големи амплитуди в миналото на Титан.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.