Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Големите езера на Титан

Гилямо езеро на ТитанНовосглобени радарни снимки, направени от космическия кораб Касини ни предоставят най-добрия изглед към въглеводородните езера и морета на северния полюс на Титан, докато нови снимки ни показват, че такива езера съществуват и на южния полюс на Титан. Снимките ни предоставят информация за цикъла на въглеводородите на Титан, който до някъде е подобен на цикъла на водата на Земята. Титан е невероятно активно място и единствената луна в Слънчевата система, която има атмосфера. Някои учени смятат, че процесите на Титан са подобни на процесите, които са протичали на Земята в ранната ѝ история.

Нова мозайка от радарни снимки, събрани през последната година и половина ни показва, че северният полюс е покрит с океани и морета, поне едно от които е по-голямо от Горното езеро в групата на Големите езера в Северна Америка.

Приблизително 60% от северните региони на Титан над 60° географска ширина са картографирани от радара на Касини. Около 14% от картографираните региони са покрити с езера и морета.

Картографираните региони на Титан, пренесени на Земята биха отговаряли на териториите на Аляска, северните региони в Канада, Гренландия, Скандинавия и северна Русия. Езерата и моретата са често срещани географски обекти в северните региони на Титан, където според учените вали метан и етан, които пълнят тези басейни. Тези течности също така издълбават долини и канали на повърхността на спътника. Сега Касини преминава към непозната територия - южния полюс на Титан. Учените искат да разберат дали и другаде на Титан има езера. На южния полюс бяха открити три такива. Изглежда Титан е земя на езера и морета.

Сравнение между Горното езеро в Северна Америка и езеро на ТитанВ момента на южния полюс на Титан е лято. Един сезон на Титан е близо 7,5 години - четвърт година на Сатурн, която се равнява на 29,5 земни години. Наблюдаването на смяната на сезоните помага на учените да разберат процесите на Титан.

Учените напредват с проучванията си относно формирането на езерата. На земята езерата се образуват в ниските региони, когато земята пропадне в подземна кухина или в следствие на придвижването на ледници, които дълбаят циркуси. Учените смятат, че депресиите, в които се намират езерата може да са се образували в следствие на вулканична активност или в следствие на карстова ерозия. Карстовите езера се срещат често на Земята. Например в Минесота и Флорида има стотици такива.

Нивото на наблюдаваните езера на Титан изглежда варира. Това предполага, че те са част от сложна хидроложка система, подобна на водната такава на Земята. Това прави Титан уникално място на фона на останалите тела в Слънчевата система.

Размерите на езерата варират от 1 км2 до над 100 000 км2, което е малко повече от Големите езера в Северна Америка. От около 400 наблюдавани езера, 70% процента от площта им попада в големи „морета“ - езера с площ над 26 000 км2.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.