Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Леденият климат на Титан и земните тропици

Ако космически пътешественици посетят най-голямата луна на Сатурн, те ще открият тропически свят, където температурите падат до минус 170° С, метан вали от небето и дюни от лед покриват най-сухите региони на спътника. Тези условия напомнят тропичните и субтропичните региони на Земята, само дето на Титан температурите са много по-ниски, а веществата по-различни, казват учени от университета на Чикаго.

„Там има всички тези неща, аналогични на Земята, но в същото време е чуждо и непознато“, казва Рей Пиерхъмбърт, професор по геофизически науки.

Титан, една от 60те луни на Сатурн, е единствения спътник в Слънчевата система, който има плътна атмосфера. Пиерхъмбърт и Джонатан Мичъл са сравнявали наблюдения на Титан от Касини и Хъбъл с техните компютърни симулации на атмосферата на спътника.

„Едно от нещата, които ме привлякоха към Титан, е че на него има много въздушни течения, подобни на земните, но при различни вещества и температури“ , казва Пиерхъмбър.

На Земята, например, водата е предимно в течно агрегатно състояние, но освен това е сравнително активна и в атмосферата под формата на пара. Но на Титан водата е скала. Тя е точно толкова изпарима на Титан, колкото е пясъкът на Земята.

Мъглите на ТитанОбособеният слой мъгла на Титан обхваща цялата луна на тази ултравиолетова снимка, на която също така се вижда северната полярна шапка. В момента в северното полукълбо е зима. Диаметърът на Титан е 5150 км. Снимката е направена от Касини на 2 септември 2007 година с тесноъгълната му камера, с ултравиолетов филтър при 338 нанометра дължина на вълната. Разстоянието от Касини до Титан е 1,3 милиона километра при фазов ъгъл 20°. Един пиксел на снимката отговаря на 8 км на Титан.

Метан – земен газ – играе ролята на водата на Титан. Той е наличен в достатъчно количество, за да се формират валежи и езера на повърхността при температурите на Титан.

„Иронията е в това, че въпреки, че Титан е много по-студен от Земята, той се държи като свръх гореща земя, вместо като заледена земя. Това е така, защото при температурите на Титан, метана е по-летлив, отколкото водата при земните температури“, казва Пиерхъмбърт.

Пиерхъмбърт и Мичъл стигат толкова далече, че дори наричат климата на Титан „тропически“, въпреки че звучи странно за луна, обикаляща Сатурн повече от 9 пъти по-далече от Слънцето в сравнение със Земята. Освен поведението на метана, бавното въртене на Титан около оста му също допринася за тропическия климат. Тропическият климат на Земята е характерен само за регионите до ± 30° от екватора. Но на Титан, където един ден е равен на 16 земни дена, тропическият климат е характерен за цялата луна.

Наличието на тропически климат на Титан означава, че учените могат да използват теориите, приложими на Земята, за да обяснят поведението на облаците на Титан. Атмосферата на Титан причинява движение на въздушни маси нагоре, което води до конвергенция на повърхността. С тези въздушни маси се издига и изпарения метан, който достига до въздушни маси с по-ниска температура и по-малко налягане, водейки до формирането на облаци.

Това е добре познато на Земята и се нарича „междутропична зона на конвергенция“ (МТЗК). На Земята океаните ограничават МТЗК до по ниските географски ширини, но на Титан няма океани и компютърните модели показват, че на Титан МТЗК би трябвало да се простира почти от полюс до полюс, заедно с облаците.

Оранжевият органичен смог на Титан ни пречи да наблюдаваме облаците. Все пак наскорошни снимки от две инфрачервени камери ни разкриват, че има струпване на облаци в южното полукълбо на Титан, където тъкмо свършва лятото. Но трябва да почакаме още 10 години, когато сезонът ще се смени, за да проверим и усъвършенстваме метеорологичните си модели за Титан.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.