Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Облачно на всеки 15 години

ТитанОколо две години преди сондата Хюйгенс да пристигне на Титан, дипломирания студент Хенри Рой открил облаци на Титан, докато работел в Баркли. Той бил първият човек, който снимал облаците на южния полюс. Резултатите му били изпратени за публикуване, но редактора казал „Не, това не са облаци. Има грешка при обработката на данните.” Но ние разполагахме с необработените и с обработените данни, които показваха, че на Титан има облаци.

И преди се предполагало, че на Титан може да има облаци. Когато Хенри ги видял за първи път, те просто изникнали от някъде. Преди ги нямало там. Когато сондата Касини прелетя под южния полюс на Титан, тя откри облаци.

На снимките, направени за пет часа през Юли се вижда че облаците се променят. Облаците на Титан се променят по същия начин, както буреносните облаци на Земята. Ако ги погледнете, ще си помислите, че това са земни облаци. Те са бели, пухкави и издути. Но те не са съставени от водна пара и температурата им е -200°C и все пак те са облаци и се движат.

На Земята облаците се образуват предимно в тропиците, където слънцето е най-ярко, а топлинния контраст между деня и нощта е най-голям. Това поражда издигане на водните пари и облаците се раждат близо до екватора.

На Титан не се наблюдават облаци на екватора. Такива могат да бъдат видени само на полюсите. Титан е различен от Земята и най-голям топлинен контраст има на полюсите. Слънцето изгрява и залязва над екватора на Титан, но атмосферата там е толкова плътна, че температурата през деня и нощта е почти една и съща. За термална промяна на атмосферата на Титан трябва да мине повече от един ден (16 земни дена).

Всъщност в екваториалните райони на Титан температурата не се е променила през последните 20 години. Температурата варира с половин градус. Ако бяхте синоптик на екватора на Титан, бихте казали „Температурата утре ще бъде същата, като вчера и ще остане такава през следващите 20 години.” Единствените области на Титан, където има контраст в температурата през деня и нощта са полярните райони.

ТитанТези облаци вече ги няма. Вече не можем да ги видим. Те бяха там само през средата на лятото в южното полукълбо на Титан, когато южният полюс получаваше 24 часа светлина в денонощието. Точно тогава се появиха облаците. Сега дойде есента на Титан и облаците ги няма. Вероятно са били там за няколко години. Прогнозата е че след 15 години ще се образуват облаци на северния полюс.

Хенри Рой, който защитил докторат, открил облаци и в средните дължини на Титан. Той видял тънки перести облаци 40° на юг. Има две възможни обяснения. Първото е, че както на Земята, така и на Титан има някаква конвергенция и тя създава облаци. Това е атмосферен ефект. Ако тази теория е вярна, облаците ще се придвижат на 30° на север през следващите 10 години.

Другата възможност е наличието на криовулкан 40° на юг, който бълва метан. Причината, поради която мислим, че на Титан има океан е, че нещо презарежда атмосферата с метан. Е всъщност няма океан. В такъв случай може би се чудите как Титан се презарежда с метан? Добър въпрос. Той не произхожда от океан; от къде би могъл да идва? Хенри предложил, че облаците произхождат от криовулкан. След като беше изчислено колко метан трябва да бълва този вулкан, за да се образуват облаците, излиза, че той е достатъчен за презареждане на атмосферата.

Има две групи хора: едните твърдят, че тези облаци се образуват от атмосферен кръговрат, други казват, че произхождат от криовулкан. Още не знаем със сигурност. Ще трябва да почакаме, за да разберем.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.