Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Активен вулкан може да променя светлото петно

Светло петноСветлото петно на Титан става все по-светло и по-голямо според противоречиви анализи на снимки от Касини. Ако това се окаже вярно, това ще бъде първият открит активен вулкан на Титан.

Учените се чудят, дали Титан е вулканично активен, понеже вулканите биха помогнали за снабдяването на метана в атмосферата му. Метана бива бързо разграден от слънчевата светлина, така, че някакъв процес трябва да го възстановява. Визуалният и инфрачервен картографиращ спектрометър на Касини (VIMS) откри светло петно на повърхността на Титан с радиус 400 км, когато за първи път прелетя край луната през юли 2004 година. Петното – най-яркото на луната – се намира на югоизток от доста по-големият регион, наречен Ксанаду. Когато беше открито, учените предполагаха, че петното може да е голям облак или мъгла, както и регион с повишена вулканична активност.

Последвалите наблюдения показват, че петното се уголемява и после пак се свива. Например петното изсветля два пъти от откриването си до март 2005, но се върна до първоначалната си яркост през ноември същата година. През декември отново изсветля и от тогава насам съвсем бавно потъмнява.

Карта на Титан

Карта на Титан

Петното освен, че става по-светло се и уголемява. Нормалната му площ от 70 000 квадратни километра се удвоява през светлите периоди. Учените от екипа на мисията Касини-Хюйгенс предполагат, че яркият регион е вулкан, а светлите периоди са моменти на избухвания. Петното определено не е облак, понеже облаците се разпадат за часове или дни и освен това имат различен цвят. Също така не е и мъгла над повърхността, защото Касини измерва големи промени в спектъра на петното.

Според някои учени това е най-голямото доказателство за настояща вулканична активност на Титан. Но според шефа на инструмента VIMS промените в размера и яркостта на петното са илюзия, породена от промените в смога на титановата атмосфера.

За вулканична активност температурата на петното би трябвало да бъде поне -103°C градуса, но вместо това тя е -179°C градуса като на всяка друга точка на луната. Ако имаше промяна в рамките само на 10-20 градуса, то със сигурност щяхме да я установим.

Според учени от Калтек осветяването е резултат от подповърхностен метан, излизащ на повърхността. Но за сега нямаме данни, какво би карало това отделяне на метан. До сега са били откривани следи от вулканизъм на Титан, но нямаме доказателства за настояща вулканична активност.

Следващото прелитане на Касини край Титан ще се състои на 12 декември 2006 година на разстояние от 1 000 км.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.