Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Етанови снежинки в метанови езера

Спектрометъра за картографиране във видима и инфрачервена светлина на Касини (VIMS) засече масивен етанов облак, покриващ северния полюс на Титан. От облака сигурно валят етанови снежинки, които падат в метановите езера на повърхността на спътника.

До сега са открити само следи от тънки етанови облаци и метанови езера, въпреки, че първоначално учените смятали, че на Титан има достатъчно метан и етан да покрият цялата луна с океан с дълбочина 300 метра. Откриването на този облак може да разреши загадката, която обърква учените от толкова много време насам.

Етонав облакПреди мисията Касини-Хюйгенс да започне да изследва Титан през 2004 година, учените очакваха да открият много етан – огромни етанови облаци на всички географски ширини и големи морета на повърхността.

Това се очакваше, понеже когато ултравиолетовите лъчи от Слънцето достигнат до метанова молекула, тя се разпада и продукта на фотохимичната реакция е етана. Учените смятаха, че е напълно нормално по повърхността на Титан да има огромни етанови морета, след като метана влиза в състава на атмосферата. За 4,5 милиарда години е нормално да са се отделили огромни количества етан.

Все пак сондата Касини, изпратена от НАСА, откри метанови езера в северните региони на спътника на 22 юли 2006 година, но от етана няма никаква следа. Мистерията на липсващия етан нараства още повече, като вземем предвид факта, че други, по-малко разпространени, вещества образуват „снеговалежи”, от които се натрупват дюни на повърхността.

VIMS засече етановия облак, когато изследваше северните ширини на Титан по време на прелитания на Касини през декември 2004, август 2005 и септември 2005 година. Той установи, че облака се намира на 30-60 км височина на ръба на полярния кръг на Титан – между 51˚ и 69˚ северна ширина. VIMS видя само част от облака, понеже по-голямата част от северните региони са в зимна сянка и ще бъдат осветени чак през 2010 година.

Наблюденията предполагат, че ще бъдат открити повърхностни етанови отлагания на полюсите, а не както преди се смяташе по цялата луна. Това би обяснило от части липсата на етан на повърхността на Титан.

езераУчените смятат, че етана вали под формата на дъжд и когато температурите са достатъчно ниски под формата на сняг. Те смятат, че точно в момента на северния полюс на Титан има обилен снеговалеж. Ако температурите на полюсите са такива, каквито показват симулациите, то етана може да се натрупа и задържи като полярен лед. Етана се разтваря в метан и така езерата се разрастват. Дори на скоро откритите езера може да са се образували благодарение на етанови снеговалежи.

Ако етана се е образувал със същото темпо, както днес, то през целия живот на Титан на полюсите би трябвало да се е натрупала снежна покривка с дебелина 2 км. Учените нямат преки доказателства за съществуване на полярни шапки от етанов лед на Титан. На северния полюс на Титан има полярна зима в момента и камерите на Касини не могат да снимат отраженията от леда. Но Касини снима южния полюс. На снимките не може да се види двукилометрова снежна покривка, но морфологията на терена показва, че е възможно на повърхността да има течен или твърд етан.

През следващите месеци Касини ще бъде насочван към полярните региони на Титан. Целта е да бъде създаден първия температурен профил на полюсите на спътника.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.