Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Радара на Касини откри езера на Титан

Преди време се смяташе, че Титан прикрива глобален океан от метан под своята мъглива атмосфера. Въпреки, че пейзажите, наблюдавани до сега ни показват повърхност, оформена от течности, за две години Касини-Хюйгенс не откри течности на Титан. Но при прелитането на Касини на 22 юли 2006 година радарния инструмент на апарата най-накрая откри езера близо де северните полярни региони.

езераНа горната снимка тъмните региони са езера от метан. Координатите на централната точка от снимката са 80 градуса на север и 92 градуса на запад. Снимката показва регион с размери 420х150 километра.

„Новината е езера, много езера.” – каза Розали Лопес, член на радарния екип. „Езерата са с форма на кръгове и бъбреци и са много "радарнотъмни" – най-тъмното нещо, което сме виждали до момента. Морфологично те приличат много на земните езера. Около езерата има форми на релефа, който показват че има оттичане от езерата.”

езераПри прелитанията на Касини над екватора и умерените ширини не бяха открити езера, което накара учените да почнат да търсят в полярните региони. Специалистите очакват да откриват езера на по-големи географски ширини, понеже там е по-студено. Близо до екватора температурата е близка до температурата на кипене на метана и това прави трудно съществуването на езера там. При последното прелитане на Касини бяха направени огромни радарни снимки, но на тях нямаше езера под 75 градуса. Колкото повече се приближаваме до полюсите, толкова повече езера виждаме.

До сега само при прелитането на 7 септември 2005 г. са правени радарни снимки на полярни региони, но тогава аномалия предизвика изтриване на половината информация. В следствие на този проблем, апарата записа снимките само до 65 градуса южна ширина.

Ако има езера, то те са в топографските депресии. А формите на тези депресии са също толкова интересни, колкото и самите езера. Много от езерата изглежда са във вулканични кратери. Според учените, езерата са се формирали при угасването и рухването на вулкани. За това и повечето езера са с форма на окръжност или бъбрек. Все още не е напълно сигурно, понеже не може да бъде потвърдено, че това са вулканични кратери, а не кратери от сблъсъци с комети/астероиди или други. До сега не са открити потоци засъхнала магма/вода край кратерите, но тези форми на релефа много наподобяват вулкани.

езераЕзерата може да са се образували при разтапяне на ледове по химически път и са пръснати из целия спътник. Карстовите терени на Земята се образуват, когато подпочвени води издълбават варовикови скали, в следствие на което те пропадат и на повърхността остава голяма яма. Равнините може да са покрити с хиляди такива ями. Но езерата на Титан не могат да бъдат сравнени с никоя карстова яма на Земята. За получаването им на Титан ще са нужни доста необичайни химически процеси, като се има предвид температурата на луната и факта че метана не разтапя воден лед толкова лесно.

Има и друга теория, според която ямите са се получили при изригване на вулкани, в следствие на което горещата магма разграждала водния лед на кислород и водород и мощни експлозии образували коритата на езерата. Обаче на Земята най-големите такива структури са с диаметър 8 км, а на Титан достигат 10 км и учените продължават да откриват дори по-големи езера. При условията на Титан този вариант не е много вероятен.

Следващата среща на Касини с Титан (Т19) ще бъде на 9 октомври 2006 г. и всички учени тръпнат в очакване, да видят дали Касини ще открие нови езера.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.