Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Ксанаду е като Земята

КсанадуНови радарни снимки от сондата на НАСА Касини разкриват геоложки особености на Ксанаду, подобни на земните. Ксанаду е светъл район с размерите на Австралия на луната на Сатурн Титан.

Тези радарни изображения от 4500-километрова ивица показват, че Ксанаду е заобиколен от по-тъмен терен, напомнящ на голяма сушава равнина. От западната страна на региона тъмните пясъчни дюни проправят път на мрежа от речни канали, хълмове и долини. Тези речни мрежи достигат до по-тъмни райони, които може да са езера. Те също може да са кратери, образувани от сблъсъци с астероиди или водни вулкани. Други канали се извиват из Ксанаду и достигат до тъмни равнини, където няма пясъчни дюни, за разлика от останалите равнини. Планини, с размерите на Апалачите, са пръснати из района.

Можехме само да спекулираме за същността на това мистериозно светло петно, прекалено отдалечено от нас, за да бъде изследвано с наземните и орбиталните телескопи. Сега с мощното „радарно око” на Касини успяхме да заменим спекулациите с факти. За наша голяма изненада, това далечно и студено място има геоложки форми, подобни на земните.

Титан е мрачно място, затъмнено от въглеводородите в атмосферата му. Касини може да „вижда” през атмосферата, като излъчва радиосигнали към повърхността на Титан и засича за колко време те се връщат. На радарните снимки светлите региони представляват груб или разпилян материал, докато тъмните са гладки повърхности или течности.

КсанадуКсанаду е открит от орбиталния телескоп Хъбъл през 1994 г., като поразително бледо петно, снимано с инфрачервена камера. Когато радарната система на Касини изследва Ксанаду на 30 април 2006 г., тя откри, че повърхността му е оформена от ветрове, дъжд и течности. При ледените температури на Титан, тази течност не може да бъде вода – почти е сигурно, че това е метан или етан.

Въпреки, че Титан получава много по-малко светлина и топлина и е доста по-малък от Земята, Ксанаду не е просто бледо петно, а земя, където реките текат във вечно тъмно море.

Наблюдения от европейската сонда Хюйгенс и американския апарат Вояджър ни дават данни, че тъмнооранжевите въглеводороди падат като сажди от небето на луната.

Течен метан може да пада като дъжд на Ксанаду или да извира от извори. Реки от метан може да издълбават канали и да пренасят гранулест материал, който да се натрупва и образува дюни на други места на Титан.

Титан и РеяТази земя е силно променена, замотана и осеяна с хълмове и планини. Изглежда има разломи и дълбоко издълбани канали и долини. И това е единствената зона на Титан, която не е покрита с органичен материал. Ксанаду е бил измит. Това, което е останало отдолу прилича на много порест воден лед, най-вероятно изпълнен с пещери и кухини.

Касини отново ще види Титан на 22 юли 2006 година, като тогава ще изследва северната част на спътника. През следващите две години апарата ще посети Титан още 29 пъти - почти двойно повече от колкото през първата половина на мисията. На 12 от планираните прелитания ще бъде използван радар.

Глобалната "златна мина" на Титан - видео


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.