Т И Т А Н
Спътник с атмосфера
Начало
Обща информация
Публикации
Мисии
Мултимедия
За сайта
BG-Science
 
 
Кръгове

КратерТитан продължава да изненадва учените след прелитането на сондата Касини край него. Два силно забележими кратера се виждат на радарните снимки от прелитането през 30 април 2006 година.

При прелитането, Касини се прицели в Ксанаду – една от най-забележимите черти на Титан, която може да бъде видяна дори и с наземните телескопи. Произхода на Ксанаду е все още неясен, но радарните снимки разкриват невиждани детайли, като криволичещи форми на релефа, най-вероятно издълбани от течности. Учените спекулират, че двете изпъкнали кръгови образувания са кратери от астероиди или комети. Но те не отричат и възможността кратерите да са от колабирали вулкани. Пясъчните дюни, открити преди време продължават да кръстосват Титан.

Комуникациите с Касини бяха временно преустановени за почти пет часа, през които трябваше да се изпраща информация от прелитането. Най-важната информация беше защитена, благодарение на случаен план, задействан малко преди началото на прелитането. Екипа, управляващ Касини смята, че причината за разпадането на връзката е галактически космически лъчи, задействали прекъсвач от комуникационната подсистема на сондата. В следствие на аномалията беше изгубена научна информация. Все пак апарата възстанови нормалния си режим на работа и в момента функционира добре.

Това беше 14-тото прелитане на Касини край Титан, с още девет оставащи за 2006-та година. 15-тото беше на 20 май, така че вече броят им е 8. През първоначалната четиригодишна мисия на Касини, апарата ще извърши 45 прелитания край Титан.


 

Copyright © 2006 Atanas Kumbarov. All rights reserved.